Min hund vill inte äta. Min hund är så kräsen!

Ofta ser man den ”kräsna” hunden lukta, flytta runt maten, gå runt matskålen, puffar på skålen med nosen och lukta, uppföra sig som den vill gömma skålen, titta uppoffrande på husse/matte och till sist slicka en slick på maten. Just slicken gör den för att skicka upp doftmolikylerna till det vomonasalaorganet för bedömning. Är denna mat värd att äta?

Hunden lutar sitt ätande på lukten, inte smaken! Hunden har ca 1700 smaklökar i sitt smaksinne, vilket inte ger den ett speciellt utvecklat smaksinne. Att jämföra med människan som har ca 10 000 st. Katten har bara ca 470 st.

Hunden har ca 200 miljoner luktceller och människan ca 20 miljoner och katten ca 70 miljoner.

Är ni nyfikna på vad jag skriver om luktorganet är ni välkomna att kika in på

http://www.enhand.se/new-page-8

Anledningen till att hunden inte äter kan vara många.

Beror matledan på att hunden är sjuk, tror du den fått i sig något olämpligt då är ett veterinär besök det första man skall göra. Är du osäker ring någon du vet kan hund ex din uppfödare som bör kunna vägleda dig.

Maten luktar inte tillräckligt lockande. Ge hunden omväxling i matskålen. Toppa med matrester och naturligtvis sådant som hunden tål. Läs in dig på vad som är farligt för hunden. Vovven sitter ofta vid eller under matbordet eller spisen när ni äter. Känner doften från människans mat, ser övriga flocken äta. Det väcker förväntan, inte bara i huvudet på hunden utan även i matsmältningskanalen med ökade magsyra, ensymer som gör sig beredda på att nu kommer mat. Servera gärna hundens mat i anslutning till att ni själva ätit och gärna på en tallrik ni haft på bordet. Att konkurrera om maten är ett naturligt beteende.

Förra gången jag åt fick jag ont i magen. Hundar minns! Snabba och många foderbyten kan ge upphov till magsmärta. Då ny mat kräver nya ensymer och triggar immunförsvaret. Det kan skapa inflammationer i magsäcken om inte ensymerna finns där för att bryta ned maten. Surhetsgraden i magen förändras. Ett foderbyte kan ta  månader för kroppen att vänja sig helt vid. Att byta foder ofta och med korta mellanrum, kan påverka immunförsvaret så det inte kan jobba med andra påkommande bakterier, med öron, ögon, tassbekymmer som följd. Inte sällan diagnostiserade som allergier. Som inte sällan renderar i fler och täta foderbyten, en ond cirkel. Det är inte enkelt för veterinären att hitta orsaken, då är allergi en diagnos som ofta ligger nära till hands. Vem sjutton vill äta när man får ont efteråt? Ge magen en chans att klara det som kommer ned i den genom att tidig vänja hunden vid variation i matskålen.

Låt foderbytet ta tid! Gör något positivt av ”nya” fodret. Använd det som belöningsgodis, leta godis och något hunden förknippar med glädje. Gör det under en längre tid så just den doften/smaken blir kul och positivt laddad. När det är laddat med positivitet då är det dax att börja skola in nya maten. Låt det ta tid!

Matskålen skrämmer mig! Att äta ur skål är ett mänskligt påfund. Byt skål. En keramikskål kan upplevas tystare att äta ur, en rostfri skål skramla en plastskål luktar kanske. En djup skål kanske känns otrevlig mot nosen. Prova en flat tallrik, ät på golvet eller göm maten. Kanske matte/husse flyttat skålen närmre hunden eller slängt i något annat i sin iver att få hunden att äta. Vilket givit ett minne av stress eller oro för just den skålen.

Matte/ husse står för nära och skickar ut signaler jag inte förstår. Ja hunden känner om du är orolig, stressad, missnöjd. Hur skall hunden förstå att det är för att den inte äter, du skickar ut dessa signaler? Kanske tolkar den det som att du, precis som hunden känner olust, för maten som ligger i skålen.

Hur mycket och när fick hunden belöningsgodis? Självklart skall hunden belönas, men då får man räkna bort de antal godisar den fick på matransonen. Ge inte mat direkt efter ni givit belöningsgodis. Är man inte hungrig så smakar heller inte maten gott! Ett tips kan vara att ge en större måltid och en mindre för att hunden skall bli matsugen och känna hunger. Att få äta sig riktigt mätt 1ggr/dag är stimulerande för matlust, magsäck och matsmältning samt minskar matsökandet. Ge inte dåligt hundgodis. Ofta det du köper i butiken är både dyrt och dåligt, ge så naturligt godis du kan. Föringa inte småbitar av korv, torkad blodpudding, Finns riktigt mycket bra hundgodis att gör själv. Eller använd hundmaten, hunden blir lika glad för de den får bara det ges med glädje och beröm. Ger du som jag färskfoder, köp ett bra torrfoder och använd som gotta.

Är hunden stressad, unghund, i löpperiod?  Löp, hormoner, nya miljöer, oro, avsaknad av flockmedlem osv.. kan vara en springande orsak till att matlusten tillfälligt går ned. Respektera det och tvinga inte hunden att äta. Den unga hunden/valpen kan ibland förknippa maten med sitt hormonmående det är helt naturligt, då kan man förstärka känslan genom att truga, uppmuntra och tvinga hunden till skålen. Hitta på något kul. Belöningsgodis är också mat! OK inte riktig så nyttigt men det är ok att leva på godis en period i livet om så behövs. I stress är det svårt, ja nästan omöjligt att förstå och förändra en känsla eller ett beteende.

B-Vitaminer kan trigga matlusten. Det är inte helt ovanligt att en hund som har bekymmer från magtarmkanal också har bekymmer att tillgodogöra sig vitaminer och mineraler. Att ge B-vitamin kan trigga matlusten, och få hunden att må lite bättre. B-vitamin är vattenlösligt och överflödet kissas ut. Det är endast B-12 som lagras i kroppen och det är en mycket viktig depot för kroppen. Under fällperioden, träning ( muskeluppbyggnad), vid sjukdom och stress ökar B-vitaminbehovet. B-12 lagras i levern och musklerna. Brist på B-12 kan orsaka en mängd bekymmer. Kommer skriva en separat artikel om det jag vet om denna viktiga vitamin.

Hunden "måste" inte äta alla måltider du bjuder den på. Den kan precis som vi ha en dålig dag. En hundmage kan vara utan mat i flera dagar utan att hunden mår dåligt av det. Men den måste dricka, tillse att hunden dricker.

Innan man tillskriver hunden besvärlighetstämpeln ”kräsen” bör man ha undanröjt alla andra anledningar till varför hunden inte äter. Självklart finns det hundar som är lite kräsna med maten absolut. Men förstärk inte den känslan hos hunden.