B-vitamin ett livsviktigt vitamin.

Vitamin B behövs för att flera av kroppens funktioner ska fungera normalt.

Hög vitamin B källor sortiment - Royaltyfri Vitamin B Bildbanksbilder

B-vitamin är livsviktigt och brist kan leda till endorkrinasjukdomar ex i bukspottskörteln (pankreas) magtarmproblem, problem med upptag av proteiner.

  • B vitamin hjälper till att bryta ned restprodukter från stress. Samtidigt kan b vitamin hjälpa till att öka motståndskraften mot stress.
  • Hjälper till att bibehålla ett fungerande immunsystem
  • Främjar en normal ämnesomsättning
  • Bidrar till bildningen av röda blodkroppar
  • Behövs för muskelbildning och pälssättning.
  • Stärker slemhinnor.

Symtom på B-vitaminbrist.

  • Trötthet
  • Orkeslös
  • Dålig aptit
  • Dålig päls, mjäll, torr hud

Symtom på B12 brist.

  • Kräkning
  • Diarré
  • Viktminskning
  • Nervstörning ex ryckningar i benen. Balansbekymmer. Kramper.
  • Bleka slemhinnor, tandkött och tunga.
  • Andfåddhet
  • Tillväxtrubbning

Var hittar man B-vitamin?

Man hittar främst vitamin B12 i animaliska livsmedel som fisk, kött, ägg, mjölk och ost

Inälvsmat – även kallad naturensvitaminbomb ex är levern rik på B12

Bär och frukt - Lingon innehåller B1, B2, B3

De livsmedel jag tagit upp i texten är de livsmedel som hunden mår gott av, finns även i baljväxter, jordnötter osv… saker hunden helst inte skall äta.

När kan extra B vitamin behövas?

OBS! B vitamin kan inte överdoseras det som inte kroppen behöver idag kissar den ut. Det är endast B12 som kroppen lagrar.

Förmågan att ta till sig B-vitamin minskar med stigande ålder. Under pälssättningsperioderna. När hunden har diarreé. Diarré påverkar magslemhinnan eller hela GI kanalen (matstrupen, magsäcken, tunntarmen, grovtarmen och ändtarmen) så vitaminer och mineraler ej kan tas upp. Vid B12 brist kan hunden få diarré. Med andra ord är det lätt att hamna i ett ekorrhjul om hunden lider brist på B12 vitamin. Vid stress, operationer, miljöombyte, långa resor, träning. Listan kan göras lång på när kroppen behöver ta ut extra B-vitamin för att fungera normalt.

Det finns 8 olika B-vitaminer som alla har sin egen uppgift. Kroppen kan inte själv producera B vitamin, därför är det viktigt att hunden får i sig det genom sin mat.

Tiamin (vitamin B1) 

B1, bidrar till normal funktion av nervsystem, hjärta och hjärna. Några bra källor till tiamin är müsli och flingor, bröd, solrosfrön och fläskkött. 

Riboflavin (vitamin B2) 

B2, bidrar till normal ämnesomsättning. Det betyder att det är viktigt för kroppens nedbrytning av kolhydrater, fett och proteiner, och omvandlar dessa till energi. 

B2 finns i många olika livsmedel, både i vegetabiliska och animaliska källor. Riboflavin finns exempelvis i kött, fågel, ägg, mjölkprodukter, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker. 

Niacin (vitamin B3) 

B3 hjälper till att bibehålla en normal hud och nervsystemets normala funktion. Det bidrar även till normal ämnesomsättning och behövs därmed för att bryta ner fett, protein och kolhydrater. 

Niacin finns i många olika livsmedel. Du kan exempelvis hitta niacin i kyckling, fisk, kött, och knäckebröd. 

Pyridoxin (vitamin B6)

B6 hjälper till att bibehålla ett normalt fungerande immunsystem, reglera hormonaktiviteten, en normal ämnesomsättning och nervsystemets normala funktion. Vitamin B6 bidrar också till normal psykologisk funktion samt till en normal bildning av röda blodkroppar. 

Precis som andra B-vitaminer hittar du vitamin B6 i en mängd olika livsmedel, exempelvis kött, ägg, mjölkprodukter, potatis, bär och matbröd. 

Biotin (vitamin B7)

Biotin bidrar till en normal hud, normalt hår, en normal ämnesomsättning. Det bidrar även till att bibehålla normala slemhinnor samt nervsystemets normala funktion. B7 och finns i nästan all mat! 

Pantotensyra (vitamin B8)

Hjälper till att bryta ner kolhydrater och fett samt att producera vissa hormoner och röda blodkroppar.  B7 finns i de flesta livsmedel. Bra källor till pantotensyra är kött, fisk och fullkornsprodukter.  

Folat och folsyra (vitamin B9) 

Folsyra och folat är samma form av B-vitamin, där folsyra är en konstgjord variant av folat som används i kosttillskott. Vitaminen är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och bidrar till bildandet av röda blodkroppar.  

Folat finns i många olika livsmedel, dock i mycket små mängder. Det kan vara bra att ge den dräktiga tiken folsyra, gärna redan någon vecka innan parning, sedan under de 5 första veckorna, då fostren har sin snabbaste utveckling. Folsyra bidrar till att fostret utvecklas normalt under dräktigheten och minskar risken för ryggmärgsbråck.  Folat/folsyra spelar en viktig roll i bildandet av tymidylatsyntas, ett enzym som krävs för bildandet av DNA och således även har betydelse för tillväxt, celldelning och hematopoes (Wagner, 1996; Stanley et al., 2019).

Vitamin B12 

B12 kallas även kobalamin och är viktigt för ett antal funktioner i kroppen. Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion, en normal ämnesomsättning, normal psykologisk funktion och till immunsystemets normala funktion. Vidare bidrar vitamin B12 även till normal bildning av röda blodkroppar samt har betydelse i celldelningsprocessen. 

Vitamin B12, har fått sitt namn från sitt innehåll av grundämnet kobolt. Vitamin B12 är en av åtta olika B-vitaminer, som medverkar ibland annat metabolismen av aminosyror och lipider. Den har även en betydande roll i DNA-syntesen, brist på B12 drabbar därför i första hand celler med snabb celldelning i exempelvisbenmärg och tarm (Dossin, 2011) B12 är vattenlösligt men är det enda B vitaminet som lagras i kroppen. Det lagras i muskler och lever. Den depoten är jätteviktig för kroppen utan den riskerar hunden att bli dålig.

Viss typ av genetisk B-vitaminbrist finns spårat i 4 hundraser. Riesenschnauser, border collie, austalian sheperd och beagler.

Nu är det tyvärr inte helt enkelt att ta prov för B-vitaminbrist. Veterinären kan ha svårt att läsa av värdet då värdena varierar, en så kallad biologisk variation, från hund till hund det krävs flera prover för att veta en specifiks hunds värden. Men total avsaknad av B12 kan dom nog läsa ut. Så har din hund magsjuka, kräkningar, diarré, balanssvårigheter osv. Har er hund förhöjda värden från bukspottskörteln så våga ta upp frågan om B-vitaminbrist! Innan ni börjar med foderbyten och tester för allsköns allergier. Allt är inte allergi 😊

Nu funderar ni säker på hur jag hanterar mina hundars B-vitaminbehov. Självklart efter bästa förmåga. Mina tikar får alltid B-vitamin + Folat ( B9) inför planerad parning och hela vägen fram till ca 5-6 veckan i dräktigheten. Sedan får dom B-vitamin igen när dom lakterar sina valpar. Mina övriga hundar får en dos i februari samt en i september då sommar och vinterpälsen skall sättas. Självklart om och när någon blir dålig, vilket tack och lov händer så sällan att jag inte ens kommer ihåg när det varit sist. 😊 Om någon visar upp matleda brukar jag ge B-vitamin för att öka aptiten lite. B-vitamin är en av de saker jag ger ”när jag kommer ihåg” dvs en slatt då och då. I mina hundars mat ingår inälvsmat varje vecka samt hjärta från något djur ex kyckling.

Hade en fin diskussion med en duktig veterinär som jag håller högt. Fick då berättat för mig att genom att ge valpar med ataxi en stor dos B12 dämpades kramperna och symtomen minskade radikalt. Som vederbörande mycket riktigt sa finns ingen forskning på detta, dom hade provat på flera valpar ur olika kullar och fått fina resultat på samtliga. Kan vara  något för oss uppfödare att lägga på minnet om inte annat ta upp, om det tråkiga händer att våra hundar får kramp. Men som sagt vad det finns ingen forskning utan detta är en veterinärs erfarenhet.

Är du nyfiken och vill läsa mer finns massor att ta del av i veterinär tidningar, och hos SLU Spännande läsning finns i en artikel av Jennifer Strand, Kolaminbist hos hund.