Hundens tassar & klor

Varför har hunden klor?

Klon har flera funktioner, Den skyddar fingertoppen från att skadas, den fungerar som broms och startdubb. Dvs hunden använder sina klor när den rullar i steget, dels för att få fäste och vid explosiv jaktstart och dels för att bromsa. Med det i minnet skall man inte klippa klon för kort. Vad är för kort?

Om klon inte nuddar marken när hunden rullar i steget är den för kort. Olika hundraser behöver ha olika långa klor, beroende på tassens utformning, hur hunden rullar i steget.

När är klon för lång?

När det klickar på golvet när hunden går kan man tänka att klon är för lång. Det skall inte höras kloljud när steget når golvet. Vinklas hundens tår är klon för lång, tån skall vara rak när tassen står på platt yta. Helst skall inte klon nudda golvytan när hunden står still och belastar tassen.

En för lång klo, kan ge upphov till stukning av tåleden, felställning av tåleden, leda till artoros och klorupturer dvs klon spricker/går av. Det är smärtsamt och kan leda till att man får ta bort klo och klokappsel, ett dyrt veterinärbesök och smärtsam tid innan den växer ut igen. När du klipper klon skall den upplevas lite seg och inte krispig eller flisig. Precis som vi människor får dåliga naglar av näringsbrist blir hundens klor krispiga och svaga. Upplever du klon skör, se över din hunds mat, får den det den behöver i form av fett, biotin, kisel och zink. Frasar klon kan man för att skydda den pensla med nagelförstärkande nagellack. Det tar lång tid för en klo att växa ut så ha tålamod. Håll klon kort under uppbyggnaden.

Hur klipper jag klon?

Börja med ett litet klipp av spetsen, klipp aldrig rakt över utan bara halva klon åt gången från sidan. Detta är väldigt viktigt för att hunden ska slippa obehag: klon består av ett hårt skal och en mjuk pulpa. Ett klipp över klon klämmer ihop pulpan- kan ge en nervklämning det är mycket smärtsamt. Oftast när det blöder tror att vi att klippt i pulpan, men vi har klämt pulpan, så det blöder, klon är fortfarande längre än vad den behöver vara. Första lagret är ofta ett torrt, poröst vitt lager. Det vita, smuliga finns där bara när klon är för lång. På en lagom lång klo, kommer man till en glansig yta en "fettkudde" den ser ut som en rund ring i glansigare material i nedre delen av klon och den är mjuk som gelé. När man ser fettkudden rundar man av kanterna och slutar sedan, innanför fettkudden ligger pulpan. Tänk även på att klippa på ovansidan av klon för att få till en 90 graders vinkel från trampdynan.

Bäst är att klippa många små klipp: då ser man var man är och riskerar inte att klippa för långt samt att det blir mindre obehagligt för hunden. En vass klotång som inte klämmer klon är ett måste.

 

Håll pälsen lagom kort mellan trampdynorna. Dels för att det underlättar för hunden att hålla sig ren om fötterna och så inget ohälsosamt fastnar i pälsen, som hunden slickar i sig. Lång päls kan bli en grogrund för fukt och svamp samt en drömplats för fästingar att sätta sig på. Klipp inte stubbkort, då är det risk att hunden känner obehag börjar slicka, får skav, inte trampar ned i steget och belastar sig fel. Stubbkort päls kan leda till att hunden får ont i sin muskulatur och börjar halta, pg av att den upplever skav och belastar sin gång fel.

Varför blir min hund röd om tassarna?

Något vi ofta ser när vi klipper den utväxta pälsen mellan trampdynorna.

Hunden svettas genom munnen och tassarna. Om pälsen är lång mellan trampdynorna kan inte svett transporteras bort utan ligger där och torkar. Rester ur svetten blir kvar och det blir rött. Detta beror på att kroppsvätskorna innehåller porfyriner, vilket är en nedbrytningsprodukt från röda blodkroppar. Det är hemoglobinrester. När fukten inte kan transporteras bort blir pälsen röd, av dessa rester.  Det kan man även se som ränder under hundens ögon och mun. Det röda kan ge oss en signal om var hunden slickar sig. Naggar den sig på benet blidas en röd fläck av saliv, som torkat där. Slickar den sig på magen kan pälsen på magen bli rosafärgad.

Många misstar sig och tar detta för en svampinfektion vilket det inte är.

Alla röda fläckar är INTE svampinfektion! Rödfärgning av poryferiner är rent kosmetiskt bekymmer är inte farligt eller oroväckande. Olika individer har olika mycket av dessa rester i sina kroppsvätskor.

Svamp

Har det bildats svamp kan man känna det på doften, luktar lite sötsurt, svullnad, hunden kliar/slickar sig, huden kan se fuktig och lite sårig ut.

Vid misstanke om svamp. Se över din hunds mat. Hur ser kalium/kalk intaget ut? Äter den söta saker såsom majs, morötter, mycket frukt? Socker bidrar till att öka ph-värdet i huden. 

Tvätta 2ggr om dagen med koksaltlösning (1 liter vatten 1 ½ tsk salt) torka torrt och smörja med en Canesten, zink eller kalksalva. Ge hunden 1 knivsudd bikarbonat i maten i 1 veckas tid. Det svingar surhetsgraden hos hunden och då trivs inte bakterier/ svamp så bra. Bikarbonat är kroppseget och skadar inte hunden.  Du kan använda Pevarylpuder, det torkar upp mellan trampdynorna. Men dock EJ samtidigt som salva utan antingen eller. Sätt på sockor/skor eller en tratt om hunden vill slicka.

Vid röda ögon kan man tvätta den röda pälsen med, kontaktlinslösning, dock ej i ögonen. Det minska och neutraliserar tårvätskan som bildat det röda i pälsen. 

Har hunden stukat sin tå, spräckt en klo, kan du hjälpa den genom att linda ihop tån med sin tå-granne. Då lägger du en tunn sträng bomull mellan tårna och lindar tårna vid varandra, med ex självhäftande smal linda ex BlueMax ( finns på apoteket). Därefter lägger du ett tassbandage runt tassen. Öva på att lägga ett tassbandage, så du kan när du behöver kunna och hunden vänjer sig vid att ha något på sin tass.

Lägg bomullssträngar mellan tårna, för att undvika fukt och irritation.

Lägg bomull runt hela tassen och en bit upp på benet, för att skydda huden från slitage och tryck från lindan.

Linda gasbinda/linda fram och på undersida och ovansidan av tassen och upp längs benet. Fäst med plåstertejp.

Lägg på ett självhäftande stödbandage på utsidan. Var noga med att inte dra åt.

Byt bandaget dagligen och var noga med att det inte blir vått och fuktigt. En plastpåse eller en sko på tassen när ni går ut.

Artikeln är till vissa delar publiserad i Lagotto Nytt nr 3- 2023