Lite skitsnack.
Har under 2022 fått rekordmånga förfrågningar, från olika hundägare, massa olika raser, hur skall vi ta hand om våra hundar vid lösa magar, kräkningar och magsjuka.
Tänker att vi måste bli bättre på förstahjälpen, hemma i vårt hem. Vi har alla en chans att hjälpa varandra och våra valpköpare, så dom slipper bege sig till veterinär stationen för dyra och långdragna undersökningar. Tänker att vi rusar ju inte iväg med barnen till akuten för diarré och kräkning. Om det inte barnet uppvisar andra symtom eller är allvarligt nedsatt.
Givetvis skall vi åka till veterinären om allmäntillståndet på hunden är dåligt, feber, kramper och/eller smärta från magen.
Varför har är hunden lös i sin mage?
Ätit något olämpligt, hastiga foderbyte, blivit kall av bad, snö och kallt väder. Hittat ett ruttet ben i skogen, ätit av svamp. Druckit vatten ur pölar eller skogmossar, ätit snö, som kan innehålla bakterier och rester från bilar ex glykos som är ohälsosamt för magen. Går det magsjuka i området? Är hunden stressad, något som ofta sätter sig på magen. Man får vara lite detektiv och försöka klura ut om den utsatts för något annorlunda.
En hund som har ont i sin mage, kan ”glömma” att den har bakben. Den blir förlamad i bakkärran. Oftast innan diarrén kommer igång. Så håll igång hunden om den har diarré eller kräkning så tarmen jobbar och får röra sig. Kroppsrörelse bidrar till att peristaltiken ökar i tarmen.
Alla hundar kan uppvisa en viss grad av trötthet i samband med diarré, kräkning och magsjuka.
Det är helt naturligt att hundar precis som vi ibland mår lite dåligt i magen.
Vi behöver lära varandra att kunna ta hand om dåliga magar och lära oss göra en första bedömning av vad som är sjukt eller ”bara” dålig mage.
Vill dela med mig lite om hur jag gör och tänker vid dålig mage
Vad är en lös mage?
Bajset skall vara fast och brunt, så fast att du kan plocka den utan att bli kladdig om fingrarna, om hunden tar upp maten som den skall. Dock ej så hård att den kommer ut i kulor eller att hunden har svårt att tömma tarmen. En hård fast avföring underlättar för hunden att tömma analsäckarna. En bra avföring startar ofta med att hunden är hård i magen för att under promenaden, bli lösare och inte sällan är den riktigt lös vid sista tarmtömningen, på promenaden. Det är ett bra tecken på att tarmen, jobbar som den skall och inget att bekymra sig för.
Färg och konsistens.
Ljust brunt= Hunden tar inte upp födoämne och vitaminer. Kan bero på att den ätit något olämpligt.
Gult och skummande bajs = Mycket fettsyra för lite lipas, kommer ofta från ett bekymmer i bukspottkörteln.
Orange bajs = För kraftig och obalanserad mat.
Grönt, Gallfärgad = Hunden kan ha ätit gräs, grönsaker eller för kraftig mat för magen att bryta ner. Även råttgift färgar bajset grönaktigt.
Grått= Kalk överskott, intag av mer ben/kalk än vad tarmen kan bryta ned och ta hand om. Kan också bero på en störning av gallan.
Ljusrött strimmigt= Kommer oftast från en ytligblödning i rectum eller anus.
Mörkröd = Kommer från en inreblödning i tarmen och veterinär bör uppsökas.
Vita strimmor eller gryn i avföringen, hunden har mask.
Hos lakterande (diande) valpar ser man ofta gryn i avföringen, pg av för mycket fett i mjölken, som dom ej hunnit bryta ner innan den kommer ut som bajs.
Konsistens.
Tunntarmsdiarréer är oftast voluminösa och väldigt lösa, vattniga.
En diarré från tunntarmen är mer påfrestande för hunden, det är i tunntarmen upptaget av näring och vitaminer sker. 90%av immunförsvaret sitter i tarmpaketet varav ca 65% i tunntarmen En tunntarmsdiarré påverkar ofta hunden mer än en tjocktarmsdiarré
En diarré som kommer från tjocktarmen är fastare och inte så riklig.
I tjocktarmen tas vätskan upp.
Hur kan vi hjälpa hunden?
Se till att den får i sig vätska. Uteslut att den har feber.
En hund bör dricka mellan 20-70 ml per kilo kroppsvikt/dag. Dricker hunden 100 ml/kg anses det som onormalt mycket. Hur mycket hunden dricker beror på vätskeinnehållet i fodret.
Ex: 12 kg hund
240ml – 840 ml/dygn = 20 ml – 70ml/ timma.
Använda en spruta eller en spetsig tesked är enklast. Då hamnar vätskan enklast i hundens mage och inte på golvet bredvid.
Var noga med att vätska hunden ofta, ge hellre 2 ml ofta än 5 ml i ett svep. Lägg in vätskan mot kinden eller upp mot gommen så den kommer ned i magen och inte ned i luftvägarna på hunden.
Om en hund inte dricker självmant behöver man tillsätta vätska hela dygnet, även nattetid.
Vätskeersättning.
1 liter vatten, kokt.
1 matsked druvsocker eller honung
1 tsk salt.
Jag kokar alltid med 1-2 knivsudd bikarbonat och blåbär.
När hunden skall börja äta, starta om magen.
Morotspuré (barnmat Findus) Min erfarenhet säger att barnmat på burk fungerar mycket bättre än om man kokar purén själv. Varför kan jag inte säga.
Nötfärs
Kokta blåbär (soppa) om den har diarré och okokta om magen behöver balanseras. Var noga med att om ni köper blåbärssoppa läsa innehållsförteckningen så den inte innehåller sötningsmedel, det tål inte hunden. Vissa sötningsmedel är riktigt giftiga för hunden. Ex xylitol kan vara dödligt för hund.
1 knivsudd bikarbonat vid 1-2 tillfälle/dag. Bikarbonat är kroppseget och neutraliserar surhetsgraden.
Maten serveras ofta och i små portioner. Allt eftersom hunden hämtar sig skolas den vanliga maten sakta in igen.
MIN erfarenhet säger att kokt ris fördröjer processen men det är min erfarenhet. Att vi ger kokt ris kommer från att, förr gav man risavkoket till hundar med diarré. Av någon anledning har vi gjort om det till att ge det kokta riset. Jag tänker att inte sjutton ger vi barnen risgrynsgröt det första vi gör när dom varit magsjuka.
Fortiflora eller annat magmedel, finns att köpa på apotek och i en del hundbutiker. Är något jag alltid har hemma, det ger jag när vet att hundarna fått i sig onödigt ”mycket” skräp såsom gräs, jord eller fallfrukt i samband med vaccinationer och avmaskning samt till mina tikar efter valpning.
Jag ger också sparris som förbyggande om jag veta att hunden petat i sig något skräp. Jag ger också alltid sparris till valparna, innan dom flyttar till föralltidhemmet, för att säkerställa att om dom har något onyttigt i tarmen snurrar sig sparrisfibrerna och underlättar för skräpet att komma ut.
Ta hänsyn till andra hundar och smittorisker, plocka upp efter din hund.
Med detta sagt menar jag inte att vi inte skall åka till kliniken med hunden, om den uppvisar slöhet, trötthet, feber, sjukdomssymtom och i akuta skeden. Vi behöver dock bli bättre på att, inte åka in för det vi kan hjälpa hunden med hemma. Dels för att inte utsätta hunden för onödiga bakterier och smittor samt för plånboken och försäkringspremien.
Denna artikel är till vissa delar publicerad i Lagotto Nytt 2023