Jag har en universallösning!
Nej det har jag inte alls, för så enkelt är det inte!
Men jag har ett tips som funkar, ja det fungerar på hundar som har rörelsebekymmer, är stressade, drar i kopplet och för att lugna husse och matte. Anledningen till både att hunden drar och får rörelsestörningar i kroppen, är för vi har så jäkla bråttom alltid! Tänk att idag skall vi vara ute en ½ timma, skit i hur långt ni kommer. Istället för att idag skall vi hinna 2 km på en halvtimma, låt hunden lukta, göra ifrån sig och varva med långsamgång och koncentration. Börja med 5 minuter av långsamgång sen ökar ni tiden allt eftersom hunden förstår. Denna övning är väldigt tröttande för huvudet och musklerna. Avsluta alltid promenaden med 5-10 minuter långsam promenad, så hunden och du får med er den varma känslan av lugn in efter ert jobb. Varje gång hunden drar okontrollerat iväg, ta till långsamgången.
Gå sakta! Riktigt sakta! Håll dina armar utefter sidan och håll kopplet löst i båda händerna. Slappna av i era händer. Klarar ni inte att slappna av sätt kopplet i midjan och rör det inte med händerna. Rör det endast, om du behöver, styra in hunden till rätt position.
Funkar det? Ja det gör det, vill påstå på alla hundar!
Vad händer i hunden när vi sänker tempot?
Tempot skall vara så långsamt (max 2 km/h) att hunden funderar på om den skall sitta, stå, gå eller vad det är för fel på människan. Gå ett steg stanna till i steget och gå ett nytt steg.
Människan skickar ut lugnande signaler, då vi automatiskt sänker våra axlar, rätar på ryggen och tänker efter på hur vi går och hur vi håller våra armar. Dvs… vi släpper fokuset på hur hunden beter sig.
Kontakten med hundens kropp släpper, då kopplet kommer hänga fritt och löst. Hunden får själv ta ansvar för kontakten med sin människa. Vilket innebär att hunden börjar tänka. Vad vill husse/matte hur skall vi ha det?
Hunden och du kommer att jobba med alla muskler, då långsamt tempo aktiverar flest muskelgrupper och ökar användandet av vårt och hundens balanssinne.
Hunden får tid/måste att sätta sina tassar, slappna av i sin rygg, röra skuldrorna i sin fulla rörlighet, så den kan hålla balansen och inte kommer ivägen för våra fötter. Vilket kräver koncentration!
Du finner ganska snart att du får en hund som frågar dig och söker kontakt med din kropp.Väldigt ofta ser man att hunden söker sig in mot ägarens ben under gången istället för att dra ifrån.
Vid hundmöte, cykelmöte, spännande saker ställ dig TYST mellan, hunden och med ryggen mot objektet för dragandet eller utfallet. Håll kopplet så kort att hunden inte kan sticka från dig, men så löst att det hänger när hunden står framför dig. Ta långa djupa lugna andetag och skicka signalen detta skiter vi i du och jag. Vi är ett team och jag är teambilder.
Om och hur du skall belöna i detta läget avgör hunden och er relation. Belöningen får inte trigga igång energi i hunden. En tyst, lugn stämma som sprider värme, räcker långt som beröm. En klapp. Tala tyst och dovt då fokuserar hunden på din röst. Alla hundar suger i sig beröm. Bryt inte känslan genom att mata in godis, leka, höja rösten eller tjoa det kan ni spara tills ni vill ha igång hunden i energi igen. Berömmet ligger i att ni har det gott och är nöjda. Hundar känner när vi är glada och vill göra oss glada.
Gå i koppel är en färskvara. Får ofta höra att han/hon var så duktig på koppelpromenaden förr, vet inte vad som hänt för nu är hunden helt omöjlig!
Vad har förändrats för dig? Är du arg? Stressad? Hinner inte med, måste ut snabbt med hunden? Måste hunden absolut med på allt? Får hunden vara hund ofta nog? Frågor vi måste ställa oss innan vi börjar fundera på vad det är för fel på hunden?
Sen den ständigt återkommande frågan. Har hunden ont? Är hunden stressad, trivs din hund? Ger du hunden den tid han/hon förtjänar? Hur mår du?
Låt promenaden bli en avslappnad lugn upplevelse där hunden får läsa tidningen, söka av dofter, gräva och vara hund. Men inte hela tiden.
Naturligtvis skall hunden få springa lös och göra vad den vill. Men inte hela tiden och inte alltid. Även en lösgående hund behöver kunna lugna sig och ha kontakt med sin förare, för sin egen säkerhets skull.
Stressa aldrig ut med hunden! Bestäm dig innan för att idag, är det bara hopp och lek, eller idag fokuserar vi. Hunden känner skillnad på hur du mår och tänker. Förutsätt att hunden kan. Att bli arg och irriterad ställer bara till det.
Att gå långsamt är det första vi skall lära valpen. Jag hävdar å det bestämdaste att alla, säger alla, lär sina hundar dra i kopplet från dag 1 när vi får hem våra hundar, som 8 veckors valpar. Vi är så lyckliga och detta skall bli så bra, jag skall vara så duktig hundägare.
Det första vi gör är att berömma valpen när den följer med oss. Oftast i ett tempo som gör att valpen springer. Vad gör vi då? Berömmer springandet! Vi skevar iväg i ett högt tempo, valpen springer med och vi är glada, berömmer och hejar på. Valpen är ju så duktig och vi är så lyckliga. Med tiden växer hunden och benen blir längre. Valpen vet nu att det är springa den skall göra i kopplet. Vad händer då? Jo valpen springer fortare än vi hinner med och då börjar den att dra. Där blir det vi lärt valpen ett bekymmer! Vi börjar med massor av olika ”lekar” som vi hört skall få hunden att sluta dra. Då startar den roliga leken. Stanna, kom tillbaka, sitt och får en godis. Vi köper sele, nytt halsband osv… I min värld kan jag inte tro att hunden fattar, att det var för att den slutade dra, den fick en godis, eller för att den får andra remmar på sig skall den slutar dra.
Börja från dag 1, med att belöna när hunden GÅR eller SKRITTAR intill oss. Gå långsamt belöna valpen, här är godis en bra uppmuntran. Anpassa din fart till hunden inte tvärt om. Börja inte rusa iväg i människans tempo förrän hunden förstått att det är gå den skall göra, inte springa. Rannsakar vi oss riktigt så skrittar sällan våra hundar i vårt sällskap. Har du en hund med korta ben ja då får du anpassa farten till hunden.
Ingen ryttare börjar trava sin häst innan hästen kan skritta lugnt. Tänker att det är ett bra sätt att tänka även för hund.
Starta om din hund om den drar, låt det ta tid och tänk på att koppelpromenaden är färskvara. Ha kul med hunden. Men dra inte upp den i energi. Var lugn med hunden. Hunden kan inte hjälpa att du förklarat fel! Att du är så otrygg, att hunden behöver ta över teambildningen, när ni är ute på promenad? Genom att försvara er med utfall, skälla, rusa mot eller fly ifrån. Tänk på att det du är orolig för känner hunden av direkt.
Låt hunden få sitt space, dvs ge hunden det avstånd från mötande som den behöver för att hålla lugnet. Alla individer har sin säkerhetszon, minska inte zonen förrän hunden är mogen för det och klarar det och behålla sitt lugn.
Ett vilt hunddjur anpassar farten efter arbetet.
Den går ur lyan, sträcker på sig känner in dagen, väcker flocken.
För att sakta skritta iväg. Bytet finns långt bort så då förflyttar sig flocken i trott (trav) ett hunddjur kan trotta i timmar genom att den vilar olika muskelgrupper i rörelsen, dvs den passar, töltar och ändrar gångart i trotten.
Sen när bytet är lokaliserat och jakten är på topp, då använder dom galopp och snabba muskelutfall för att fälla sitt byte.
Med lärdom av detta, så bör alla våra promenader ske i ömsom skritt och ömsom trav då hunden inte skall jaga på promenaden.