D-Vitamin
OBS ärtor tillhör baljväxter vilka inte är lämpliga att ge hundar pg av att taurinupptaget kan påverkas av baljväxter.
D vitamin är en fettlöslig vitamin, kroppen behöver fett för att tillgodogöra sig vitaminet.
D-vitamin ett spännande vitamin. D2 finns i växter det som hundar får i sig genom fodret. D3 det vi bildar i huden. Båda ombildas till aktiv D-vitamin i lever och njuren.
D vitamin är viktigt för kalcium upptaget som är viktigt för skelettuppbyggnaden. Utan en bra balans kan inte oseoklasterna och oceoblasterna göra sitt jobb. För ett bra kalciumupptag måste balansen mellan A-B12 och D-vitaminerna stämma.
Brist kan visa sig som
- Osteoporos – benskörhet.
- Rakitis – mjuka deformerade rörben, ses oftast hos unga hundar. Hos vuxna hundar kallas detta tillstånd osteomalaci. Rakitis orsakas av kalcium, fosfor och/eller vitamin D-vitamin brist som orsakas av otillräckligt eller felaktigt foder.
- Minskad muskelmassa
- Ledinflammationer
- Dålig tillväxt på unga hundar och valpar.
Överskott kan orsaka.
- Deformerade ben
- Ledsmärta, företrädelsevis i ländrygg, höfter, skulderblad och överarm.
- Förkalkning av njurar, lungor och mjukvävnader
- Diarré
- Viktminskning
- Utmattning
Var hittar vi D-vitamin?
Fet fisk, berikad mjölk, berikat matfett, ägg och kött,
Hundens dagsbehov/kg 0,014 mg max 0,08 mg (oavsett ålder)
Hos den lilla valpen är inte D-vitamintrappan (dvs förmågan av att ta till sig det kroppen behöver av D vitaminet) utvecklad så den suger åt sig allt kroppen får till sig. Vilket gör att vi behöver vara extra noga med hur mycket valpen får till sig i maten, så det inte blir ett överskott ej heller underskott. Om fodret är D- vitaminrikt och valpen får mycket fett kan det bidra till ett överskott. Rätt balans är viktigt.
Tyvärr kan jag inte hitta någon forskning på i vilken ålder denna förmågan utvecklas. Det finns fortfarande så mycket att lära om våra hundars kroppar.