K-vitamin

K-vitamin

K-vitamin är fettlösligt och bildas med hjälp av bakterier i grovtarmen.  Vitamin K är avgörande i syntesen av koagulationsfaktorer, vilket gör att din hunds blod koagulerar effektivt. Detta säkerställer ett snabbt svar på skador, förhindrar överdriven blödning från mindre sår och främjar en snabbare återhämtning.

Finns i 2 former K1 och K2.

Vitamin K1 får hunden i sig via maten.

Vitamin K2 bildas av bakterier i grovtarmen hos hunden. Grovtarmen är ett samlingsnamn på blindtarm, tunntarm och ändtarm.

Var finns K-vitamin?

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner).

Behövs för:

Levern skall kunna bilda protrombin, som behövs för koaguleringen av blodet. Detta säkerställer ett snabbt svar på skador, förhindrar överdriven blödning från mindre sår och främjar en snabbare återhämtning.

Brist:

  • Förlängd blödningsrisk
  • Svårläkta sår som små blöder.
  • Oförklarliga inre blödningar

Vitamin K-brist, kan utvecklas hos hundar med gallvägsobstruktion, leversjukdom, långvarig oral antibiotikabehandling och malabsorptionsproblem. (olika sjukdomstillstånd som påverkar födointaget och matspjälkningen)

Överskott uppstår ej, då K-vitamin överskottet kissas ut.

K-vitamin ges i större dos vid förgiftning av ex råttgift för att återställa koaguleringsförmågan.

 

A,D,E och K vitamin är billiga vitaminer att tillsätta till hundfoder, därför finns ofta ett överkott av dessa. Läs noga på förpackningen så ni vet vad ni ger hunden. Ge inte tillskott om du inte vet att din hund har en brist! Är du osäker tala med en veterinär som är duktig på nutrition hos hundar.