Min hund äter gräs
Det finns mycket funderingar på varför en hund äter gräs. Såhär tänker jag.
Lika många hundägare som det finns, lika många anledningar, till att hunden äter gräs finns det. Där nästan alla slutar i en rekommendation om veterinärbesök och din hund saknar något eller är sjuk.
Sanningen är att det finns ingen som vet riktig varför, det finns ingen forskning att luta sig på. Det är bara hunden som vet. Vissa hundraser betar mer än andra. Hade borderterrier innan i mitt hundliv, och samtliga gick och betade som kor på vårbete så fort gräset kom upp ur marken. Dom älskade spröda grässtrå.
Jag tänker att det beror på HUR hunden äter gräs. Vilken sort föredrar den? Vad kan jag utesluta i detta beteende? Att hunden äter gräs är naturligt och behöver inte alls leda till veterinärbesök, om hunden inte mår dåligt i övrigt.
Vi börjar med HUR hunden äter.
Går den och betar, tuggar topparna äter den mest troligt för att det är sött och gott. Den är finsmakare och väljer noga vilka toppar den betar av.
I grästopparna smakar sött. Där sitter nya fina vitaminer och mineraler. Gräs innehåller A-vitamin, D-vitamin och är väldigt rikt på kalium. Hunden kan inte tillgodogöra sig A-vitamin från vegetabilier utan kan bara spjälka animaliska A-vitamin, pepsiderna i hundens mage är programmerade att bryta sönder animaliska vitamin och mineralformer former. Kalium är en viktig elektrolyt.
Äter hunden hela tuvor och sorterar inte ut sort. Äter frenetiskt och osorterat. Ev behöver den städa magen och vill framkalla en kräkning. Den har helt enkelt något i magen den vill få upp.
Ibland gräver hunden och äter ur jorden. Ofta är det borrar, mask och larver som lockar. Men kan också vara hjorttryffel som ligger och lockar att den vill komma upp och spridas, då hjälper hunden till med det. Tänker att lite larver är proteiner, hjorttryffeln är inte ätligt för oss för hunden är det ofarligt. Vissa hundar gräver och äter regelrätt jord, det finns ingen mer än hunden som vet varför den gör det. Troligtvis äter den för att den tycker det smakar bra. Ofta får man läsa att det beror på zink, magnesium men det finns ingen forskning, på det heller. Är du orolig för dessa brister be veterinären testa din hund, så du får ett svar.
Vad innehåller gräs?
Gräs är rikt på fiber. Gräset innehåller flera minerlaler och spårämnen ex så är kaliumhalten hög, samt mangan, selen och järn Strået innehåller även rikliga mängder av vitamin A och E, samt D vitamin. Gräs och gröna grönsaker innehåller även en mängd enzymer som är nödvändiga för en bra tarmflora.
Varför äter den gräs.
Hunden är förståndig och förstår att gräs är nyttigt, i rimliga mängder, för den att äta.
Är hunden hungrig, är det ett sätt att matsöka?
Terapi-äter din hund? Över eller understimulerad, tar ut sin frustration genom att tugga gräs.
Äter den när du är med eller när den är ensam ute? Kan vara så att hunden kommit på, äter den gräs när du är i närheten får den din uppmärksamhet. Hundar är smarta.
När hunden ätit, kan den ofta vilja ut och tugga gräs. Tänker att då är det fiber som den vill ha ned i magen för att hjälpa magsäcken bryta sönder maten.
Är hunden stressad eller orolig. Då kan ätandet vara ett sätt att avleda en känsla. Att tugga är en lugnande rörelse och får hundkroppen att utsöndra lugn och ro hormon. Det kan vi utnyttja när vi vill att hunden skall ligga i lugn och ro eller bara varva ned sig.
Har hunden ont? Där är ätandet även det ett sätt att avleda. Hunden kan ha ont i halsen. Magkatarr eller något annat som stör i mat-tarmkanalen.
Är hunden godissugen? Har kommit på att gräs är godis.
Vilken mat får din hund? Hundens mage behöver grönt för att utveckla rätt ensymer. Magsäcken behöver en viss del grönt och blad för att må bra. Tillfredsställs inte detta genom maten löser hunden det själv.
Du kan hjälpa din hund genom att tillse att den får ”grönt” i maten. Det skall vara färskt grönt och nyttigt grönt. Såsom persilja, sallad, broccoli, mangold, i stort sett allt det du gillar att äta. Har du inte något av det hemma så gå ut och klipp lite av hundens favoritgräs och toppa maten med.
Hugger hunden hela tuvor, så ge den sparris. Det långa grässtråt innehåller mer fibersubstans än det korta. Sparrisens fiber snurrar sig runt obehöriga saker som kan finnas i hundens mage och hjälper dem att transportera ut ur tarmen. Titta efter i halsen. Känn efter på buken är den spänd eller hård. Hur ser avföringen ut? Var lite detektiv. Hittar du något som inte stämmer med din hund, ja då kan ett veterinärbesök vara befogat.
Vad man skall vara lite noga med om hunden gillar att äta gräs. Kika i hals och näsa ibland. Grässtrå kan kröka sig mellan matstrupe och luftstrupe och fastna där. Det kan också bli så att ett strå letar sig upp i näsan. Så snorar din hund, hostar eller harklar sig. Titta efter så inte ett strå satt sig på fel plats. Ser ni eller tror det sitter ett strå fel, försök plocka bort det eller be veterinären kika och hjälpa er.
Mår din hund i övrigt bra så finns det inget att bekymra sig för, om den tuggar gräs.