Den övertränade hunden.
Ja man kan faktiskt överträna en hund. Likaväl som man kan överträna en häst och överträna sig själv som människa.
Träffar ibland hundar med plötsliga rädslor, vill inte vara sociala, uteblivna löp, ätstörningar, diarré, gallkräkningar, klåda, hältor, till och med aggressiva i olika situationer. Ingen förstår varför och var det kommer ifrån. Inte sällan med diagnosen allergi.
Efter samtal med matte/husse och genomgång av hunden, framgår det tydligt att hunden är överstimulerad/övertränad, vilket kan vara värre än understimulerad. Som också det kan bilda en inre stress.
Vadå överstimulerad, kan man det? Här är svenska ordet lagom att eftersträva.
En hund behöver inte vara med på allt! Inte varje dag och inte 7 dagar i veckan! En del individer klarar det, men långt från alla.
Hunden och hundens kropp behöver vila. Det hunden lärt sig glömmer den inte, för att den får semester från träningen, gäller all träning såsom aktiv som passiv. Ibland måste hunden få vara hund, och då talar jag inte om 1 dag eller 2. Utan veckor och ibland månader.
Vad som är överträning?
Hur väl förberedd är hunden för det du kräver av den? Hur gammal är den? Hur mår den, har den ont någon stans eller är den åksjuk till från träningsområdet/ utställningen? Kan den koppla av mellan träningsdagarna eller är den "hög" ofta? Skäller mycket? Släpper den upplevelsen? Är det du eller hunden som vill träna och prestera?
Allt skall ske på hundens villkor är min filosofie.
Överträning påverkar inte bara muskler och leder utan även nutritionen ( kroppens sätt att ta tillvara mat och vitaminer)
Magen är det första som reagerar när kroppen inte mår bra. Hos hunden störs vitamin och mineralupptaget samt den naturliga produktionen av kolhydrater, och vissa vitaminer. Obalans leder direkt till en kropp som går i försvar och får börja extra jobba med sitt immunförsvar, benbildning, pälssättning/fällning osv.
Åksjuka, kan påverka hjärtat, så om man lyssnar på hunden efter en otrevlig biltur, kan det låta som ett annorlunda blåsljud. Det är en tillfällig förändring men ett tillstånd att ta hänsyn till. Så vet du med dig att din hund ogillar bilåkande, åk i god tid och ge hunden möjlighet till promenad, avkoppling och lugn innan du skall ex ställa ut eller tävla.
Människor kan uppvisa depression, kvinnor blir av med sin mens, blir stressade. Hästar kan bli arbetsovilliga och griniga. Likaså kan tikar av stress hoppa över eller skjuta på sitt löp. En egen funderare är att idag hör jag fler och fler hundar som går in i ”tysta” löp. Vad beror det på? Överaktivitet? Miljön? Trivsel? Mat? Här har jag en del att fundera på.
Vet du hur du ser på din hund hur den passerat sin gräns?
Mjällig, fäller mer än någonsin, vill inte gå i löp, upprepade öroninflammationer, vill inte visa sig på utställning, bakskygg, vill inte komma, gasar inte på tävlingen, kryper in under sängen och vill inte gå ut idag? Signalerna kan vara många, här får man vara lyhörd för det hunden säger till oss.
Givetvis skall sjuka hundar undersökas av en veterinär.
Hur förebygger man överträning. Naturligtvis med bra näringsriktig mat, lugn och ro, låt hunden vara hund fler dagar i veckan än den är din träningskompis. Det är ok att låta hunden stanna hemma från löpturen eller den långa skogspromenaden. Till och med från träningen/kursen. Det är ok att säga att jag kommer själv och hjälper till, för Fia vilar denna veckan. En vilodag kan med fördel bestå av korta kissrundor och soffmys.
Hunden behöver vila sina muskler efter ett träningspass. Ge hunden 36 timmar mellan passen. I vila bygger hunden muskler och i träning sliter den på sin muskukatur.
Vad man kan göra om man MÅSTE träna är att växla det man gör. Dvs låta hunden arbeta med olika grupper av muskler eller köra muskelarbete ena dagen och mentalt nästa.
Betänk att för 30- 40 år sedan tränade vi sällan våra hundar, då hade man hund som promenad kompis och sällskap. Säger inte att det var det optimala för hunden. Nu har dock pendeln svängt och man "måste" träna något. Hör ofta meningen" vi skall träna agility, nosework, rallylydnad, draghundssporter osv. Vi springer mycket i skogen och är ute på långa vandringar på sommaren, läser jag ofta som ”positiva” kommentar från folk som letar hund. Tyvärr mer sällan någon som säger, jag skall låta hunden vara hund och vi skall ha kul ihop så får se vad det blir framöver.
Låt gärna någon erfaren massör eller KS terapeut gå igenom din hund och hjälpa dig att hitta er nivå.
Kontakta mig gärna om du har funderingar på hur din hund mår i sin muskulatur eller om du vill ha en genomgång av hunden.
birgitta@enhand.se